Monday, 30 May 2011

Kueh Teow ~

Assalamualaikum.. :)

dah lame x update blog nie..kali ni, barulah saya berpeluang.. HUHU ..
broadband akak de probz.. xtau la sbb pe.. so, da xdpt on9 fb..sob3x.. :'(
tp, x kesa la..

dikesempatan ni, saya nak story mory psl smlm..hee :D
smlm saya de tuisyen sbjek BI au..
kat taman pandan jaya au umah cekgu tuisyen saya tu..kalo nak join skali, meh la..kte blaja sama2 ok? :D

emmm....kalo ikotkan, x blaja pon semalam..almaklumlah, exam da abez..da start holiday.. so, everything HOLIDAY !!! hehehehe.... ;D
ada2 jer saya ni.. holiday2 pon, minggu pertama cuti de klaz tambahan tau.. :(
yelah..tahun ni SPM..kenalah berkorban tok masa depan..ne la tau, saya dapat memperoleh kejayaan yg lbey cemerlang berbanding akak2 saya..mane la tau kn?? insyaAllah... :D
(hati berbunga2 neh)

sambung blk pasal tuisyen ni..
disebabkan x blaja smlm, ghamei duduk2 jer..termasuklah saya..cuma, bezanya saya baca buku rujukan step by wicked step, (tunjuk ghajen sket) :p
tiba2 auntie suggest nak wt 'Kueh Teow'
WAH !!!! da lama x mam tau..n lg1, xpenah2 saya time tuisyen de masak2 camni..huhu..owg da offer, xkn la nak tolak, kan? "REZEKI JANGAN DITOLAK" x ley lupa phrase 2.. :P

so, auntie pon sohler bebdk lelaki klat tempat tuisyen saya ni g bli barang.. yang auntie mintak tlg ni, sume bdk f5 la..coz, diorg da de lesen.. dak nuar dgn muiz jela..
tapi, auntie soh 4 org g.. nuar, muiz, harith dan saya.. OMG !!!! saya kena ikot bli barang kat econsave ???
dahla saya sorg je pompuan... n pakaian saya time 2, BAJU KURUNG.. alim la plak.. HAHAHA !!! :D
bak kate awie, "cam ana raffali" HAHAHA !! (ade2 je si awie nie).. -_-

so, then, nak tak nak, saya kenalah ikot..almaklumlah, 3 orang bujang tu tak pandai beli barang dapur..saya ni boleh la sket2..hee :D
tapi, segan tau..nak kena naik motor, pakai bju kurung.. OMG !! x terbayang saya.. malu gler tau..

last2, saya nak x tak, wat muke tembok mintak kat auntie nak pinjam baju..risau la jugak..tkot kalo saya nak g bli barang dapur, bju kotor or berbau, t ayah saya cakap ape pulak, kan?
dah la pas tuisyen nak g Kuala Linggi..de umah orang kawen..sdare saya jugak..
saya bernaseb baik coz auntie kasi pinjam baju...mak ai !!! sluar tight !!! alalakop~

terpakse la pakai..da x de pilihan...sy dgn nuar, muiz n harith pon cpt2 g econsave..ikot jln shortcut..cepat sket sampai.. HAHA !! bdk lelaki yang jadi mangse kena angkat barang dak harith la..cian dia..
si muiz dgn nuar bkn nak tolong..kalo tolong pon, tolong gelak jew.. HAWAW !! :P

then, pas da bli barang tu, cepat2 la blek..time 2, da nak dkt kol 11..so, nuar dgn muiz pon pecut la sampai umah auntie...
iefa dgn nissa da siap2 nak tolong..dah dia dua orang jew bdk pompuan yang ada slain saya..
sampai2 je, saya cpt2 tukar baju kurung blk.. x sanggup nak menanggung malu pakai tight dpn kwn2 lelaki..
xpenah2 pakai camtu au..kalo ayah nampak, confirm kena tamparan kat muka.. HOHOHO!!!!

lepas 2, saya, nissa, iefa dgn awie tlg auntie masak2..si muiz cam sengal..jadi penyanyi x berbayar.. HAHA !!
pening kepala semua orang tgk dia..tp, saya layan gak r..

15 minit berlalu~

kueh teow pon siap.. nyum ~ nyum ~ kiteorg pon makan dgn berselera.. huhu...
( sorila ea..x de gambar yang dapat saya kongsi..almaklumlah, fon cikai jer..HAHA !! )

k la.. nak kena stop.. mak nak guna komputer..lagipon, saya kat ofis mak saya.. hehe ~ amek kesempatan..
hee ~ FAREWELL everyone..

Wassalam ~

Saturday, 21 May 2011

MID-YEAR EXAM !!!!

huu~ sudah sekian lame x update blog, kan?
ehh...lupe lak nk bg salam..

ASSALAMUALAIKUM !!!!! :D

saya nak bercerita mengenai mid-year exam la k..hehe
emm...minggu dpn ari khamis je last paper..
subjek Agama (kertas 2) n sains sukan..
pas2, HOLIDAY !! haha~

emm....persediaan study x yah la ckp..
blaja ala kadar ajer..
yg mne x study, mostly ingat pe yg cekgu ajor jela..
walaopun sy pendek, dok blkg skali dlm klaz..n gune kerusi double!!!!!
tp, pelajaran harus diutamakan yaw !! :P
mesti fokus je dlm klaz..homework mesti siap!! hu3

tp, kn..de jgk la subjek yg sy x sempat nk study..
Mathematics, Sejarah n Perdagangan.. :(
sodey den..
daler 3 subjek 2 yg aku slalu GAGAL !!! :'(
hmmm....tp, kan...
saya ni agak kejam sket..
coz of what??
saya x bgtau pon family sy 3 minggu brturut2 ni sy exam..
ni saya da post ni, jgn gtau k..
diam2 ajer... :P

hmm...tp, kakak sy yg ke-4 tau la..
dia je yg sy ley gtau..
kalo x gtau pon, dia mmg akn tau jgk..
x dpt nk escape la..hee~

k la..
takat ni 2 je nk story..
akn dtg, kalo de mse, sy akn post k..

fyi, spektrum 5TV2 insyaALLAH sy akan renew blk..
coz, x bpe menarik la..
krew 5TV2, korang kene datang skool minggu dpn k..
nak amek gambo..
t qiela bawak kamera ok?
almaklumlah, kamera aku da rosak...

k la..gtg.. Wassalam~ :)

Thursday, 5 May 2011

~ 5TV2 ~

Salam 1 Malaysia.. :D

hari ni tak adalah nak habak sangat..
tengok tajuk pon dah tau da..

tau tak maksud tajuk 2?
tak tau meh sini dengar..
hehe~ 2 nme kelas saya..
POPULAR tau !! :p

emm... bknnye ape.. saya just nak cakap pasal ruangan yang nak dimuatkan dalam Spektrum Sekolah 2011/2012...
haihs ~ poning den..nak siapkan ruangan nie..
tapi, Alhamdulillah..
berjaya jugak.. :)
(walaupun tak ikut kriteria yang ditetapkan)

kalo nak kate pape, juz leave comments k.
ne tau, saya ley perbaiki.. :)

adik-beradik saya di MGHS.. :D


emm..2 bwu tunjuk gambar kami..
ni lah hasil kerja saya..
(siapkan dari pukul 9.30 malam sampai 11.30 malam..)

Ruangan untuk Spektrum 2011/2012..









em...takat itu sahajalah yang boleh saya tunjukkan..kalo ada cadangan or nak cakap pape, juz komen k..saya boleh terima dengan hati yang terbuka.. TQ !!! :D
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tuesday, 3 May 2011

3 Mei 2011 - Isnin

Assalamualaikum ... :)

kali ni nak cerita sikit pasal sekolah hari ni..
rasa cam tak caye je dah skolah balik..
(padehal, cuti 3 hari je) hee~ :D

pergi sekolah, buat pertama kalinya, saya pakai cermin mata saya yang dah berzaman saya biarkan dalam boxnya..nak tahu kenapa baru hari ni saya pakai cermin mata saya 2 ?
Sakit mata la.. huu~ sob3x.. :'(
tapi, tak kesah la..
bukannya selalu pon..

emmm..... saya datang sekolah jer.. telinga dah dengar kawan2 dok bercerita pasal dikir barat hari 2..
kesian kat diorang.. tambah sedih budak2 hostel la..
dah la pergi bertanding under asrama tak menang, pergi under sekolah pon tak menang..
dah tak ada rezeki kan, nak wat camne..
itu satu hal...

Hari ni, belajar subjek ikot jadual hari selasa la..
time Sains Sukan, Cikgu Suzana datang nak tafsir.. hohoho~
memang kena berleter la.. almaklumlah, kelas saya hyper-active.. hehe :D
time Agama, blaja cam bese.. n de dapat 1 helai kertas.. jadual Solat Harian.. hohoho~
ustazah cakap, isi dengan jujur.. MESTI!!! lagipun, saya ni dah la selalu tinggal solat..
sekurang2nya, saya ada jadual tu, saya boleh lebih peka.. :)
Rafidah !! Mesti wat perubahan..OK??? :D
PSV, kena lecture dengan cikgu coz tak siap olahan ag.. aiyoo~ Rafidah.. dah bulan 5 dah oii~~
itu hal kat sekolah...

Luar sekolah pulak..
tengah jalan nak g depan, (luar RBLTAZ)
tibe2 lak beg sekolah PUTUS!!! .. adey~ segan time tu coz de budak ramai2 ngah jalan jugak..
wat muke tembok jela time 2.. HAHA ! :P
itu hal di luar sekolah..

Di rumah,
macam biasa la..
rutin harian..hehe~ :D
beza sket hari ni coz sempat tgk tv cite Harry Potter and the Sorcerer's Stone kat HBO.. :)
kol 4, tengok cerita House of Anubis kat Nickelodeon.. BEST !!



hmm.. itulah setakat ni..
ohya, baru teringat......

SPEKTRUM 5TV2 tak siap lagi !!
minggu depan, PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN SELARAS JPM !!!
aiyoo~ masih tak bersedia lagi..
banyak yang perlu saya catch-up..
nak2, subjek form 4..aiyoo~
saya dah agak down sekarang ni.. :'(

papepon, saya mesti USAHA sungguh2!!!
kena kalahkan kawan2 saya yang lain.. insya-ALLAH...

kena sentiasa ingat..

" JADIKAN KEGAGALAN SEBAGAI DORONGAN UNTUK BERUSAHA !! "

Sekian..
Ma'assalama wa ilalliqaq.. (n_n)

U Smile, I smile :D

Assalamualaikum.. :)

hari ini tak ada lah nak cakap apa.. hee~
saya baru tukar lagu tok blog ni..

U smile - Justin Bieber.. :D

huu~ reminds me of someone..
n 4 sure, kita kena selalu senyum, ok? :D
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sunday, 1 May 2011

30 April 2011 - Sabtu

Assalamualaikum.. :)
Hari ni walaupun dah masuk bulan Mei, saya tetap nak luangkan masa berkongsi peristiwa semalam..
iaitu pada 30 April 2011 - Sabtu..

Apa yang istimewa sangat ya?
kalau nak tahu, bacalah... :D
huhu~

pagi semalam.. dalam kol 8.30 pagi, saya dah mula menjejakkan kaki  ke Melaka Mall..
untuk apa saya ke sana awal pagi??

ada Pertandingan Dikir Barat la.. HOHO~ :D
tapi, saya tak masuk.. saya cuma datang untuk sokong kwn2 saya yang masok..
CHAIYOK3x MGHS!!!!

emmm.... agak lame la jugak saya dok menunggu..
sampai2 jer, saya tros dok kat food court..
tgk bdk rmai da dtg..tp, bdk nasyid la..
kat melaka mall ada banyak pertandingan.. tp, saya cuma nak tgk dikir barat dan nasyid..

huu~ dalam kol 9 lebih barulah saya nampak bayang2 kwn2 skolah saya..
tu pon penat jugak tau nak cari diorang.. ntah bape byk kali saya ulang-alik turun naik escalator pon saya  tak tau la.. sampaikan, pak guard pon dah cam muka saya.. haha! x kesa la semua tu.. :D

masa berganti masa.. tibalah giliran sekolah saya..
walau apa pun, bagi saya sekolah saya paling best skali wat persembahan..
(walaupon sepatutnya saya masuk, tapi tarik diri atas sebab2 tertentu)
dalam kol 1 lebih camtu la, baru saya dapat tarik nafas lega..
mana x nyer, penat saya nak kena tgk2kn kwn2 sy.. jgakn brg2 diorg.. tp, yang paling best.. dlm rmai2 kwn2 sy yg dtg sbg supporter, saya paling teruk kene ATTACK dgn cikgu2 yang ajar kelas saya.. coz of what? TAK PAKAI TUDUNG.. hihihi~ 3 orang pentadbir pon ade tadi.. nak larikan diri, tak dapat.. BUSTED !! haha..padan muke!!! :p

time pengumuman, saya tak dengar pon.. saya tros keluar g Jusco.. pergi dengan kwn sy .. masa tu, perut da lapar sesgt.. haha~ tp, bila da diajak pergi makan, perut rasa sebu lak..
(MACAM-MACAM la perut aku ni..)

dlm kol 2 lbey cm2, bwu nak msok Melaka Mall, rupa2nya dah habis.. :(
tapi, sayangnya.. sekolah saya tak menang.. tak apalah..dah tak ada rezeki.. nak wat camne.. saya cuma berharap kwn2 saya tak kecewa.. lagipon, saya suke tgk diorang tol enjoy2 wat persembahan.. :')

kol 3.30 ptg lak, saya dgn kwn saya g tgk wayang.. CITE SERAM... OMG !!!
saya daler penakot..nak g tgk cite camtu..saya sanggup lari.. tapi, memandangkan saya dah tak tahu nak watpe ag lepas 2, saya pon pergi lah tengok..

nak tau cite pe?
cite 'SERU'....



aiyoo~ nak kate seram, x la jugak.. coz byk suspense..
nak tau cerita tu camne, g la tgk kat wayang k..
atau tengok di Astro First.. :D (2 pon kalo de keluar nanti)

ohye, trlupe nak inform.. maaflah sebab tak ada gambar2 yang boleh dikongsi... almaklumlah, kamera da rosak..sayang sungguh.. :'(

penat rasanya jari jemari ni menaip..
sampai masa nanti, saya akan wat post yang terbaru..

Ma'assalama wa ilalliqaq.. (n_n)

Assalamualaikum Pembuka Bicara ....

Assalamualaikum w.b.t. , Selamat Sejahtera dan Salam 1 Malaysia... :D

Hari ni, barulah bermulanya sebuah diari baru dalam hidup saya..
kali ni, saya nak share kat semua orang.. hehe ~
lagipun, sebelum ni, saya ada private blog n blog2 lame tapi memandangkan da jadi cam orang tua..
terlupa email n password.. haha! so silly..

hmm..
firstly, saya nak perkenalkan diri saya.. :)

Nama : Rafidah binti Sa'ari
Umur : 17 tahun
Tarikh Lahir : 22 September 1994
Tempat Lahir : Hospital Besar Melaka
No telefon : 017-3****** .... :D

hee~ sory x ley gtau..hu2..
ok la.. buat masa ni, itu sahaja pasal diri saya yang saya ley kongsi..

ohya, kalau sesiapa ada facebook, jadilah friend saya..
ni link nya.. http://www.facebook.com/rafidahsaari
jangan risau.. saya tak sombong tau..
saya suka chat.. hehe~
tapi, kalo saya tak layan, mungkin time tu saya ada urusan yang tak dapat dielakkan dan tak mahu diganggu..
harap mengerti.. :D

add la jugak saya kat email ym saya...
boleh kita chit chat.. hehe~
email : rafidahsaari@yahoo.com.my...

sebelum saya mengundurkan diri, andai ada salah silap kata, harap diampunkan..
kalau rajin, komen2 la blog saya dan jadi followers saya.. ok? :)
ok lah..
saya dah tak sabar2 nak berkongsi cerita saya ni..
huhu..

Wassalam~ (n_n)